BEZLEPKOVÉ RECEPTY

Moje oblíbené bezlepkové recepty

 

“Pravá” dršťkovka

Ingredience:

300g hlívy ústřičné
1 lžička sladké papriky,
1,5 litru zeleninového vývaru (pravého, žádná kostka )
2 lžíce bezlepkové mouky
2 stroužky česneku
2 střední cibule
olej
majoránka
mletý pepř
sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na olej (1 lžíce )i do zlatova. Hlívu dobře propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kostičky – přidáme do hrnce s osmaženou cibulí, přilijeme vývar, osolíme a vaříme do měkka. Nyní připravíme jíšku. V pánvi rozehřejeme zbylý olej,  zaprášíme bezlepkovou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku a dobře promícháme, aby se nepřipalovala. Vychladlou jíšku přidáme do polévky. Nakonec dochutíme čerstvě namletým pepřem a vmícháme jemně utřený česnek a majoránku ( dle chuti )

Glutenfree.cz - bezlepková dršťková polévka z hlívy ústřičné, bez lepku, gluten free, zdravá výživa, bezlepková dieta

Bezlepkové rohlíky

Ingredience:

450 g bezlepkové mouky
200 ml polotučného mléka
4 lžíce oleje
2 lžičky cukru
1 lžička soli
2 vejce
1/2 čerstvého droždí, cca 20 g

Postup:

Ováženou mouku nasypu do mísy od robotu, přidám droždí, cukr a část mléka cca 50ml a počkám až droždí naběhne. Zapnu robota s hnětací metlou na kynuté těsto a postupně přidávám olej, cukr, sůl, vejce a mléko. Těsto nechám robot zpracovat do hladka. Těsto nesmí vůbec lepit. Je možné ho ještě trochu pomoučnit aby nelepilo – ale ne příliš.

Těsto v míse překryji utěrkou a dám na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto propracuji na silikonovém vále, nebo pracovní desce. Těsto nepodsypávám – jelikož nelepí. Z těsta umotáta 7-8 menších rohlíčků nebo menších houstiček.

Rohlíky dám na plech vyložený pečícím papírem, překryji utěrkou a nechám vykynout 30minut. Poté je potřu vodou. Dle chuti můžete posypat semínky, mákem či solí. Rohlíky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 – 20 min. Klasicky, ne horkovzuchem. Do trouby můžete přidat kastrůlek s vodou, aby se rohlíky nevysušily. Upečené rohlíčky nechte vychladnout na mřížce.

Glutenfree.cz - bezlepkové rohlíky, pečivo, chleba, housky, bez lepku, recept

Bezlepkové krokety

Ingredience:

1,500kg brambor ideálně varný typ C – moučné, hodně škrobu
1 celé střední vejce
400g bezlepkové mouky ( jeden druh )
sůl
bezlepková strouhanka 
olej na smažení
 

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na velké kostky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Třičtvrtě vody slijeme a ve zbytku brambory lehce rozštoucháme a posypeme bezlepkovou moukou, hrnec zakryjeme poklicí a necháme na teplém místě, aby se mouka propařila cca 20 minut. Potom dáme do robotu, nebo ručním šlehačem vymícháme na hladkou nelepivou hmotu. Během míchání přidáme vejce a dobře zašleháme. Z těsta poté vytvarujeme váleček o průměru cca 2cm, z něj odkrajujeme stejně velké kousky, v ruce vytvoříme kuličku, obalíme ve strouhance a smažíme v hrnci s vyšší vrstvou oleje. Olej musí být  dobře rozpálený.
 
Můžeme podávat k masu, nebo jen se špenátem či zelím.
 Glutenfree.cz - bezlepkové krokety, bez lepku, gluten free
 

Batátové brownies

Ingredience:

800g batátú
1 vanilkový lusk
100g rýžové mouky
50g holandského kakaa
100g mandlí
špetka soli
3 lžíce datlového sirupu

POSTUP:

Batáty oloupeme a pokrájíme na kousky – dáme je vařit do vroucí vody na cca 25 minut – do změknutí. Batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na orestujeme na pánvi a pak je rozmixujeme do hladka. Do pyré z batátů vmícháme datlový sirup, mleté mandle, rýžovou moukou, špetkou soli, a vyškrábanou vanilku z jednoho lusku. Jako poslední vmícháme kakao. Vzniklé hladké těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.

 Glutenfree.cz - bezlepkové čokoládové brownies, bez lepku, dieta, zdravá výživa, recept

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

630 g kvalitní bezlepkové  mouky
1 vejce
250 g medu
250 g hnědého cukru
120 g tuku (Omega, Smetol)
1/8 l vlažné vody
1,5balíčku kypřícího prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa
balíček perníkového koření
špetka soli
1 žlutek smíchaný s trochou vody na potírání
 

Postup:

Med s hnědým cukrem zahřejeme, zamícháme ( dokud se cukr nerozpustí) a necháme vychladnout. Poté začneme postupně přidáváme tuk (doporučuji si ho předtím nakrájet na menší kousku a dávat po jednom ), vodu, vejce, bezlepkovou mouku, špetka soli, perníkové koření, kakao a prášek do pečiva. Těsto dobře vypracujeme, je nutné aby všechny ingredience byly pospojované a těsto bylo hladké a vláčné. Necháme ho v ledničce odležet minimálně 24hodin. 

Když těsto vyndáte z lednice – nenechte ho moc zteplat, bude se vám jinak lepit. Těsto rozválíme pláty a tvořítky vykrajujeme perníčky. Přeneseme na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.Záleží na typu trouby – víte nejlíp, jak vaše trouba peče 🙂  Po upečení ještě horké potíráme rozmíchaným (ne napěněným) žloutkem s vodou. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Glutenfree.cz - bezlepové perníčky, bez lepku, bluten free, recept, dieta