Moje oblíbené bezlepkové recepty
“Pravá” dršťkovka
Ingredience:
300g hlívy ústřičné
1 lžička sladké papriky,
1,5 litru zeleninového vývaru (pravého, žádná kostka )
2 lžíce bezlepkové mouky
2 stroužky česneku
2 střední cibule
olej
majoránka
mletý pepř
sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na olej (1 lžíce )i do zlatova. Hlívu dobře propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kostičky – přidáme do hrnce s osmaženou cibulí, přilijeme vývar, osolíme a vaříme do měkka. Nyní připravíme jíšku. V pánvi rozehřejeme zbylý olej, zaprášíme bezlepkovou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku a dobře promícháme, aby se nepřipalovala. Vychladlou jíšku přidáme do polévky. Nakonec dochutíme čerstvě namletým pepřem a vmícháme jemně utřený česnek a majoránku ( dle chuti )
Bezlepkové rohlíky
Ingredience:
200 ml polotučného mléka
2 lžičky cukru
1 lžička soli
2 vejce
1/2 čerstvého droždí, cca 20 g
Postup:
Těsto v míse překryji utěrkou a dám na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto propracuji na silikonovém vále, nebo pracovní desce. Těsto nepodsypávám – jelikož nelepí. Z těsta umotáta 7-8 menších rohlíčků nebo menších houstiček.
Rohlíky dám na plech vyložený pečícím papírem, překryji utěrkou a nechám vykynout 30minut. Poté je potřu vodou. Dle chuti můžete posypat semínky, mákem či solí. Rohlíky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 – 20 min. Klasicky, ne horkovzuchem. Do trouby můžete přidat kastrůlek s vodou, aby se rohlíky nevysušily. Upečené rohlíčky nechte vychladnout na mřížce.
Bezlepkové krokety
Ingredience:
Postup:
Batátové brownies
Ingredience:
800g batátú
1 vanilkový lusk
100g rýžové mouky
50g holandského kakaa
100g mandlí
špetka soli
3 lžíce datlového sirupu
POSTUP:
Batáty oloupeme a pokrájíme na kousky – dáme je vařit do vroucí vody na cca 25 minut – do změknutí. Batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na orestujeme na pánvi a pak je rozmixujeme do hladka. Do pyré z batátů vmícháme datlový sirup, mleté mandle, rýžovou moukou, špetkou soli, a vyškrábanou vanilku z jednoho lusku. Jako poslední vmícháme kakao. Vzniklé hladké těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.
Bezlepkové perníčky
Ingredience:
Postup:
Med s hnědým cukrem zahřejeme, zamícháme ( dokud se cukr nerozpustí) a necháme vychladnout. Poté začneme postupně přidáváme tuk (doporučuji si ho předtím nakrájet na menší kousku a dávat po jednom ), vodu, vejce, bezlepkovou mouku, špetka soli, perníkové koření, kakao a prášek do pečiva. Těsto dobře vypracujeme, je nutné aby všechny ingredience byly pospojované a těsto bylo hladké a vláčné. Necháme ho v ledničce odležet minimálně 24hodin.
Když těsto vyndáte z lednice – nenechte ho moc zteplat, bude se vám jinak lepit. Těsto rozválíme pláty a tvořítky vykrajujeme perníčky. Přeneseme na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.Záleží na typu trouby – víte nejlíp, jak vaše trouba peče 🙂 Po upečení ještě horké potíráme rozmíchaným (ne napěněným) žloutkem s vodou. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.